– Nevíte jak na aktivní stáří? Skočte se podívat do Komunitního centra Prádelna v Praze, tam to umí roztočit

„Seniorský taneční soubor Marietta patří již několikátým rokem neodmyslitelně ke Komunitnímu centru Prádelna, kde se členky pravidelně dvakrát týdně schází na trénincích a kromě toho také často pořádají tanečně hudební odpoledne a hudebně taneční pásma pro nejširší veřejnost.” uvádí radní JUDr. Petr Lachnit.

Soubor tvoří neuvěřitelně aktivní seniorky, které společně tančí už jedenáct let. Celkově skupina sestává z takřka třiceti dam, které na první pohled popírají zažité předsudky o nerudných důchodcích věnujících se pouze svým chorobám a neumějících se bavit a doslova ani žít. Byť věkově patří do seniorské kategorie, některé dokonce překročily i osmdesátku, energie, dobrá nálada a radost ze života z nich přímo vyzařuje.

Vydupaná choreografie

„Tancujeme hlavně pro radost sobě i ostatním. Kromě nácviku samotných tanců je součástí našich pravidelných setkání také rozcvička nebo teoretická tvorba choreografie, zajišťování vystoupení nebo příprava mimopražského letního soustředění“, říká paní Ludmila Prouzová, která celý soubor vede. Právě ona velmi zodpovědně organizuje veškerá vystoupení, připravuje choreografii, hudbu, jednotlivé tance uvádí do historických i společenských souvislostí. Veškeré dění ohledně souboru má pevně a zároveň laskavě ve svých rukou.

Široký repertoár

Taneční soubor vystupuje poměrně často před různorodým publikem na rozličných a žánrově pestrých akcích v Praze i mimo hlavní město, vždy však budí zasloužený ohlas a sklízí velké úspěchy. Díky zájmu o jejich vystoupení tanečnice rozšířily původní repertoár sestávající z tradičních country tanců o českou besedu a další české tance, kromě toho nacvičují i historické, např. renesanční, tance.

Žít i na stará kolena

„Taneční soubor Marietta je typickým příkladem a potvrzením smyslu existence našeho komunitního centra jako místa soustřeďujícího aktivní seniory Prahy 5, nabízejícího prostor a zázemí obyvatelům naší městské části, kteří chtějí žít plnohodnotný a pestrý život bez ohledu na věk, nutnost příslušnosti k nějakým organizacím apod. Dámy z tanečního souboru jsou navíc dokonalými reprezentantkami nejen Komunitního centra Prádelna, ale také lidové moudrosti, že pohyb a radost ze života prodlužují věk“, dodává radní JUDr. Petr Lachnit, který vystoupení souboru Marietta pravidelně navštěvuje.

https://www.krajskelisty.cz/praha/obvod-praha-5/20095-nevite-jak-na-aktivni-stari-skocte-se-podivat-do-komunitniho-centra-pradelna-v-praze-tam-to-umi-roztocit.htm