– Otevření Wellness centra pro seniory v Praze 5 se blíží

FOTO Radnice Prahy 5 ve spolupráci s příspěvkovou organizací Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci Praha 5 připravila na středu 20. září 2018 slavnostní otevření nového Wellness centra pro seniory v Zubatého ulici 10.

Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci Praha 5 (CSOP) poskytuje již řadu let své služby všem těm, kteří potřebují pomoc a nejsou zcela soběstační, a to jak z důvodu věku, tak dlouhodobého onemocnění nebo zdravotního a tělesného postižení. Dům s pečovatelskou službou v Zubatého ulici 10 je dnes uceleným komplexem bytů zvláštního určení pro seniory s trvalým bydlištěm v páté městské části. Suterénní prostory v tomto domě byly využívány pro provoz doplňkových služeb, které jsou mezi seniory vyhledávané a využívané, zejména na masáže a pedikúru. V létě roku 2016 zde byly rozšířeny služby o nabídku aktivizačních programů, které navštěvovali nejen nájemníci domu, ale i další seniorská veřejnost. Velmi rychle se staly oblíbenými a pravidelně navštěvovanými. Vznikl zde i „reminiscenční obýváček“ provozovaný pod heslem „pojďme si společně povídat a vzpomínat“.

Dostupnost, komplexnost a kvalita služeb

„Záměr rekonstrukce a modernizace tohoto nádherného, dříve historického paláce v Zubatého ulici 10, vycházel především z dlouhodobých zkušeností, požadavků a poptávky po službách ze strany seniorské veřejnosti. Filosofií modernizace se tak stala dostupnost, kvalita, bezpečnost a komplexnost služeb pro seniory,“ řekl radní Prahy 5 Petr Lachnit (ANO). Na podzim roku 2016 byla proto zahájena rekonstrukce a modernizace celého domu a také jeho součásti – střediska denní hygieny, které již nesplňovalo požadavky na kvalitní a dostupnou péči rozšiřujících se potřebných služeb.

Radnice ve spolupráci s architekty musela řešit hlavně bezbariérovost společných prostor a vstupů. Díky vstřícnosti páté městské části se loni podařilo zajistit náhradní prostory pro provoz pedikérských a masážních služeb, takže nedošlo k jejich omezení ani přerušení. Aktivizační programy byly omezeny pouze na tréninky paměti a i přestože probíhaly v náhradních prostorách, byly také hojně navštěvovány.

Pedikúra, masáže, koupele, aktivizace

A co bude nabízet nové Wellness centrum pro své návštěvníky z řad seniorů? V prvé řadě se splní pro mnohé seniory požadavek dostupnosti a bezbariérovosti služeb. Již od vchodu domu se bezpečně díky nově vybudovanému bezbariérovému nájezdu dostanete k výtahu, který klienty odveze do suterénních prostor wellness centra. V nově vybudovaných a rozšířených prostorách může návštěvník využít nejen nabídky komplexních služeb, ale i přímo se s jednotlivými službami seznámit a vybrat si. Zájemci mohou tradičně využít masérských služeb, jejichž rozsah si klient zvolí sám, buď masáže celého těla, nebo dle domluvy s masérkou může masáže kombinovat na jednotlivé části těla – šíje, záda, horní končetiny, dolní končetiny. Nově jsou k dispozici masáže lávovými kameny nebo rašelinové zábaly.

V nabídce nechybějí pedikérské služby, a to dle přání klienta, kdy pedikérka dochází buď přímo do domácnosti klienta, nebo se klient může objednat ve Wellness centru. Zejména klientky mohou nově využít nabídky manikúry a péče o ruce, k dispozici jsou i parafinové zábaly. Seniorské wellness centrum také nabízí novou službu a to asistovanou lázeň, koupel ve speciální vaně se vstupem bočními dvířky s možností využití hydromasáže dolních končetin. K dispozici je samozřejmě i bezbariérové sprchování. Při koupeli pomůže klientovi odborný personál. Do konce letošního roku by se v nabídce měly objevit i kadeřnické služby.

Relaxace ve stínu stromu

Součástí nového centra je i relaxační místnost, kde budou od září zahájena zdravotní a relaxační cvičení a jóga pro seniory. Centrum otevře i společenskou místnost, kde si zájemci mohou vybrat z nabídky aktivizačních programů, jako jsou například tréninky paměti, reminiscenční kurzy, komunitní aktivity (například cestománie), workshopy, výtvarné dílny a mnoho dalších.

A pro ty, kteří chtějí společně posedět, chvíli si odpočinout a popovídat, bude připraveno opravdové překvapení a splněné přání zejména těm, kteří jsou milovníky přírody a pěstování rostlin. Ve venkovním atriu domu byla totiž vybudována kouzelná komunitní zahrada. Jediným prvkem, který zde zůstal zachován, je starobylý strom a v jeho stínu je připraveno příjemné posezení. Takže i tady návštěvníci mohou využít jakési malé osobní terapie přírodou. Sami si mohou zasázet, namnožit nebo přesadit rostliny, předat si pěstitelské rady anebo jen sedět, dívat se a relaxovat.

https://www.krajskelisty.cz/praha/obvod-praha-5/20328-otevreni-wellness-centra-pro-seniory-vpraze-5-se-blizi.htm