– Letní prázdniny v komunitním centru Louka

„Komunitní centrum Louka ani o prázdninách nebude zahálet a naopak se společně vypravíme na akce, které jsme doposud nestihli uskutečnit“ uvádí JUDr. Petr Lachnit, radní MČ Praha 5 a dodává…

Výuka jazyků v komunitním centru Louka probíhat nebude, bude opět zahájena na začátku školního roku. Pro seniory, kteří chtějí pokračovat ve výuce na PC, máme připraveny kurzy 1x týdně s poradenstvím lektora. Tréninky paměti pro seniory, které se staly velmi oblíbenými a navštěvovanými, budou probíhat na základě žádostí účastníků 1x týdně ve středu od 10 do 11 hodin, spojené budou všechny tři skupiny.

Komunitní centrum můžete navštěvovat i v rámci našich čtvrtečních aktivit 1x za 14 dní, a to v termínech 19. 7., 2. 8., 16. 8. a 30. 8. A protože jsme slíbili, že uskutečníme další výpravy za poznáním, letní měsíce jsou přímo stvořené pro výlety se společným posezením v příjemném prostředí, připravili jsme pro vás vycházky s průvodním slovem, a nejen to. Prostřednictvím výprav za poznáním uskutečníme i malý exkurz do zajímavých kavárenských a restauračních zařízení, které posléze vyhodnotíme.

A kam se vypravíme při čtvrtečních akcích?

Na přání mnohých návštěvníků komunitního centra, kteří chtějí společně navštívit a poznat méně známá zákoutí Hradčan, se vydáme na Nový Svět na pražských Hradčanech, který se nachází severozápadním směrem od Pražského hradu poblíž někdejších městských hradeb, v okolí stejnojmenné pražské ulice. Jedná se o velice malebná zákoutí s křivolakými uličkami a malými obytnými domečky, které jsou stranou od hlavního turistického ruchu. Jedná se vlastně o bývalé hradčanské předměstí, které vzniklo někdy v polovině 14. století na staré cestě směrem ke Střešovicím. V roce 1360 bylo na podkladě rozhodnutí císaře Karla IV. začleněno k Hradčanům v tehdy nově vznikajícím městském opevnění. Původ vzniku této části Hradčan není přesně znám, jednalo se patrně o předhradí Pražského hradu, které vzniklo postupným zasypáváním strže a údolí potoka Brusnice. Na závěr procházky chceme zařadit návštěvu zajímavé kavárničky, kde zhodnotíme zařízení ze všech úhlů pohledu.

Procházky pro milovníky památek

Pro patrioty a další obdivovatele Prahy 5 máme připravenou procházku do zahrad Kinských, která je zveřejněna i na webových stránkách jako výlet s tajenkou. Zahrada se stavbami je zapsána do seznamu nemovitých kulturních památek, projdeme od vchodu z Náměstí Kinských a postupně se seznámíme s jednotlivými památkami, například s Karpatským chrámem sv. Archanděla Michaela z 2. poloviny 17. století, který sem byl převezen v roce 1929, navštívíme Letohrádek Kinských, pomník Hany Kvapilové od Jana Štursy z roku 1913 v blízkosti letohrádku, dřevěnou moravskou zvonici z Dolních Bojanovic, která se nachází rovněž v blízkosti letohrádku. Procházka má za cíl lépe poznat již známá zákoutí Prahy 5. Na závěr opět proběhne společné posezení.

A pro obdivovatele kulturních památek máme skvost, procházku areálu Břevnovského kláštera, a to opět na přání všech návštěvníků centra. Břevnovský klášter je nejstarší český mužský klášter, nacházející se v pražské čtvrti Břevnov. Založili jej roku 993 kníže Boleslav II. a pražský biskup Vojtěch a od počátku zde sídlí komunita benediktinů. Klášter jako celek s bazilikou svaté Markéty a Markétskou zahradou je chráněn jako národní kulturní památka České republiky. Klášter má nejstarší tradici vaření piva v celé republice. Vaří se zde pivo Břevnovský Benedict, uskutečníme i ochutnávku v klášterní restauraci. Projdeme se v klášterní zahradě, navštívíme místo zvané Vojtěška, které mohou lidé znát z filmu Medvídek. Pokud bude zájem, můžeme také navštívit hrob Karla Kryla na přilehlém hřbitově. Procházka má za cíl poznávat sousední městské čtvrti a jejich památky. Opět proběhne návštěva a hodnocení restaurace a podíváme se na místa, která lidé znají z filmů a dokumentů.

Prohlédneme si i klášterní farní kostel sv. Tomáše, poměrně velký Římskokatolický chrám, postavený při augustiniánském klášteře na Malé Straně. Kostel byl založen již ve 13. století, jeho současná, vrcholně barokní podoba pochází z doby po přestavbě v 1. polovině 18. století. Kostel má velmi bohatou uměleckou výzdobu, která zahrnuje některá mistrovská díla významných evropských umělců (P. P. Rubens, B. Spranger, K. Škréta ad.). Společně s přilehlým klášterem augustiniánů je chráněn jako kulturní památka České republiky. Nyní jsou zde instalovány nové varhany (nové píšťaly a skříň je restaurovaná) – zájemci mohou vystoupat až na kůr a prohlédnout si barokní skvost z blízka. Ve vrátnici kláštera je možné zakoupit svatotomášské pivo, které se prodává pouze zde a v přilehlém luxusním hotelu Augustin. Tato Procházka je opakovaná na přání návštěvníků KC, kteří se nemohli zúčastnit vycházky v zimě. Ti, kteří půjdou na prohlídku opakovaně, budou moci vidět obnovené varhany (dostanou se na kůr) a přivítá nás místní kostelník, který nás provede a nabídne k prodeji informační brožurky a svatotomášské černé pivo, čtrnáctistupňové, které vaří pivovar Matuška.

Doufáme, že společně prožijeme léto, jak má být, přijďte, těšíme se na vás.

https://www.parlamentnilisty.cz/politika/obce-volicum/Praha-5-Letni-prazdniny-v-komunitnim-centru-Louka-541359?nocache=1