– Praha 5 je bezpečnější

“Život na území Prahy 5 je každým rokem bezpečnější. Důkazem jsou policejní statistiky, ze kterých vyplývá dramatický úbytek kriminality,” uvádí radní JUDr. Petr Lachnit a dodává: “Například ještě v roce 2013 bylo v pátém pražském obvodu hlášeno skoro sedm tisíc trestných činů, loni jejich počet dosáhl zhruba čtyř tisíc.”

Co je příčinou? Domnívám se, že především skvělá práce policistů, městských strážníků i hasičů. Jako radní Prahy 5, který má bezpečnost v našem obvodu na starosti, si také nemohu vynachválit spolupráci radnice s bezpečnostními složkami. Máme velmi užitečná pravidelná setkání, kde řešíme otázky veřejného pořádku, organizují se bezpečnostní a preventivní akce. A právě i to přispívá do mozaiky pozitivního trendu. Nezapomínejme i na skutečnost, že Praha 5 před lety přistoupila k nulové toleranci hazardu, což poklesu kriminality rovněž pomohlo.

Teď trochu statistiky. Počet trestných činů loni meziročně poklesl téměř o 16 procent. Již tradičně nejvyšší podíl připadá na majetkové delikty. O více než polovinu ubylo krádeží motorových vozidel, o čtvrtinu pak loupežných přepadení. Výrazně se snížil počet vloupání do bytů či drogové kriminality.

Terčem desítek policejních akcí se staly nejrizikovější oblasti Prahy 5, jako jsou Anděl, nádraží Na Knížecí, Plzeňská ulice či Barrandov.

Pokud jde o přestupky, i tam pokračuje pozitivní trend. Například v oblasti prohřešků vůči veřejnému pořádku došlo k meziročnímu poklesu o 2300 činů, na zhruba 12 tisíc provinění.

https://www.parlamentnilisty.cz/politika/obce-volicum/Praha-5-je-bezpecnejsi-538032?nocache=1