– Anděl bude patřit neziskovým organizacím pod záštitou radnice

Radnice Prahy 5 již podvanácté podpořila projekt, ve kterém veřejnosti představuje neziskové organizace. U výstupu z metra na stanici Anděl se s nimi mohou občané seznámit ve středu 12. září od 11 do 17 hodin.

Moderování celého dne se ujal Mirek Konvalina, který jednotlivé organizace a jejich zástupce představí. Den neziskového sektoru proběhne v několika tematických okruzích: sociální oblast a zdraví, výchova a vzdělání, humanitární pomoc, lidská práva a národnostní menšiny a dobrovolnictví. Řada z přítomných organizací působí jako záchranná síť v případech životní nouze na celém území Prahy 5.

„Dnešní doba je posedlá vytvářením zisku. Téměř jako anachronismus působí lidé, kteří nechtějí dosahovat zisku, ale chtějí pomáhat druhým. Jejich jediným ziskem je vědomí obecné prospěšnosti. To je dokáže uspokojit a být pro ně dostatečnou odměnou. Připadá vám to jako pohádka? Můžete se přesvědčit na vlastní oči právě na Dnu neziskového sektoru v Praze 5 na pěší zóně Anděl,“ říká JUDr. Petr Lachnit, radní pro sociální oblast MČ Praha 5. „Tímto dnem se úřad městské části pokusil alespoň trochu odměnit řady dobrovolníků a nadšenců, pracujících v neziskovém sektoru, a současně ukázat našim spoluobčanům, v jakých všech oblastech a s jakými výsledky tyto organizace pracují. Cílem akce je zvýšit osvětu o fungování neziskových organizací v Praze 5, informovat o nabídce sociálních služeb a záchranné síti. Den neziskových organizací má dlouhodobý přínos pro Prahu 5 a její obyvatele.“

Propagace pro neziskové organizace zdarma

Návštěvníci mohou vidět celkem 49 neziskových organizací, které působí ve vzdělávání, dobrovolnictví, v oblasti lidských práv, humanitární pomoci a oblasti národnostních menšin. Neziskové organizace představují klíčový prvek silné občanské společnosti. Touto akcí MČ Praha 5 podpoří neziskový sektor, působící v Praze 5, formou osvětové venkovní prezentace.

„Na této akci dostávají neziskové organizace prostor přímo v centru dění Smíchova. Díky umístění je přístupná široké veřejnosti – od náhodných kolemjdoucích až po cílové skupiny, které na Andělu přebývají. Neziskové organizace tak často osloví přímo své budoucí klienty a pomohou s řešením jejich aktuální životní situace,“ upřesňuje záměr akce Petr Lachnit.

Propagace je pro neziskové organizace zdarma stejně jako vstup pro návštěvníky. Některé organizace budou také prodávat své výrobky, přičemž výtěžek bude použit na charitativní účely.

Záštitu nad akcí převzali radní JUDr. Petr Lachnit a JUDr. Tomáš Homola, a dále zastupitelé Ing. Jarmila Svobodová, Mgr. Zdeněk Doležal a PhDr. Marie Ulrichová-Hakenová.

https://www.parlamentnilisty.cz/politika/obce-volicum/Praha-5-Andel-bude-patrit-neziskovym-organizacim-pod-zastitou-radnice-550667?nocache=1