– Ve výsledku je dopad Antifetfestu coby prevence chování obrovský, říká radní Lachnit

Výsledky XI. ročníku filmové soutěže Antifetfest 2018 na městské části Praha 5 byly ve středu 18. dubna vyhlášeny v Komunitním centru Prádelna. Zneužívání, drogy, šikana, pokřivené vztahy v rodině i ve společnosti, bezvýchodná životní situace… To jsou tradiční témata letos již jedenáctého ročníku filmové soutěže Antifetfest 2018, kterou pořádá pražský magistrát ve spolupráci s městskými částmi.

Soutěže se účastní děti a mládež ve věku žáků základních a středních škol. Skupinky těchto amatérských filmařů vytváří krátká videa s výše zmiňovanou tematikou, která pak mohou sloužit jako pomůcka při prevenci rizikového chování.

Vnímání rizikového chování je u dětí a mládeže odlišné

„Děti a mladí lidé se s negativními jevy a rizikovým chováním setkávají v běžném životě a mnohdy je jejich vnímání odlišné od dospělých. Uvědomění si závažnosti a patologičnosti určitého chování je jedním ze základních kroků při nastavování vlastního hodnotového žebříčku. Ztvárnění takovýchto závažných témat formou krátkého filmu nebo klipu představuje v tomto procesu velký přínos, a proto jsem velmi rád, že tato soutěž má již poměrně dlouhou tradici a prestiž a zapojují se do ní i tvůrci z naší městské části.“ říká radní MČ Prahy 5 JUDr. Petr Lachnit.

Díla žáků a studentů škol Městské části Praha 5 takřka pravidelně sbírají nejvyšší ocenění, tudíž i letos se napjatě očekávaly nové příspěvky. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhlo 18. dubna 2018 v Komunitním centru Prádelna, kde se promítly všechny přihlášené filmy z Prahy 5, a odborná porota vybrala snímky postupující do celopražského finále.

Hlavním přínosem je proces tvorby

„Některé filmové příspěvky z minulých ročníků soutěže skutečně nalezly praktické využití coby audiovizuální prostředek prevence. Nicméně hlavní přínos představuje pro samotné tvůrce právě ten proces tvorby příspěvku – od námětu přes přípravy, samotné natáčení a vytvoření malého filmového díla. Zde jsou totiž nuceni se zamyslet do hloubky nad tématy a uvědomit si všechny aspekty reálného života včetně těch negativních a zaujmout k nim postoj. To někdy může mladým tvůrcům přinést i zážitek určité katarze. Ve výsledku je tak dopad této aktivity coby prevence negativního chování obrovský.“ dodává JUDr. Petr Lachnit.

https://www.parlamentnilisty.cz/politika/obce-volicum/Praha-5-Ve-vysledku-je-dopad-Antifetfestu-coby-prevence-chovani-obrovsky-rika-radni-Lachnit-533093?nocache=1